Executivul lansează un program de restructurare a complexului termoenergetic al municipiului Chişinău, prin fuziunea întreprinderilor CET-1, CET-2 şi Termocom.
O decizie privind restructurarea corporativă, instituţională şi financiară a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Chişinău a fost aprobată în şedinţa de vineri, 26 noiembrie, a executivului. Decizia include conceptul de restructurare şi un plan de acţiuni, comunică Info-Prim Neo.
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a informat în context că gradul de uzură al utilajelor pe care le are Termocom este de 80%, iar pierderile în reţea - 22%.„Datoriile istorice faţă de creditorii SA „Termocom", acumulate până în anul 2002 şi îngheţate, constituie peste 1 miliard de lei. Pe parcursul anilor 2002-2009, întreprinderea a mai acumulat suplimentar datorii de peste 1,5 miliarde de lei, cauzate în mare parte de neajustarea tarifului pentru energia termică ", a menţionat ministrul.
Întrebat dacă această fuzionare a Termocom-ului cu CET-urile va conduce la micşorarea tarifelor la energia termică pentru consumatorii finali, Valeriu Lazăr a spus că pentru a resimţi efectele restructurării e nevoie de mai multe acţiuni, unele pe termen scurt, altele pe termen mai lung. „La prima etapă, este important să fie lichidate datoriile, ca să putem atrage investitorii potenţiali. Iar celelalte, calitatea serviciului şi tarife mai mici, vor veni cu timpul", a subliniat ministrul.
Valeriu Lazăr a declarat că s-a ajuns la înţelegerea că nici Ministerul Economiei, nici Primăria nu se va implica în activitatea operaţională a noii companii, dar se vor regăsi printre acţionarii întreprinderii create prin fuziune.
Victor Parlicov, director general ANRE, a pus la îndoială faptul că fuziunea celor trei întreprinderi energetice şi crearea noii întreprinderi ar putea condu