Ronnie Smith a ales să trăiască în România după ce, timp de 20 de ani, a călătorit prin natura jobului, în toată lumea. S-a oprit în ţara care i-a oferit libertate şi oportunitatea de a face ceea ce şi-a dorit dintotdeauna: să fie profesor şi să aibă timp să scrie.
În urmă cu cinci ani a venit în România pentru a conduce biroul unei firme internaţionale de training, care s-a retras însă din cauza crizei economice, în 2009. S-a angajat apoi la concurenţă pentru un an de zile. Acum este trainer şi predă la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti.
"Am rămas (în România - n.r.) pentru că îmi place. Sunt fericit aici. În Marea Britanie există această cultură de a-i spune omului ce să facă. Ţi se spune tot timpul ce să faci. Totul este ilegal acolo. Îmi place libertatea de aici", spune Ronnie Smith, care şi-a întemeiat şi o familie căsătorindu-se cu o româncă.
România înseamnă pentru scoţianul în vârstă de 52 de ani oportunitatea de a face ceea ce şi-a dorit dintotdeauna: să fie profesor. Acest lucru este imposibil în Marea Britanie fără doctorat şi lucrări publicate. Lucrează cu studenţii români fără să fie plătit şi este mulţumit că aceştia sunt încântaţi de maniera sa de a preda, care este diferită de cea a profesorilor români, dar pe care nu ar fi avut libertatea să o aplice în Regat.
Vreme bună, mulţi prieteni şi certuri fără bătaie
După ce trăieşti în întunecata Scoţie, unde rişti să te deprimi, România ţi se pare un paradis, spune Ronnie Smith, căruia îi place foarte mult vremea de aici. În zilele noroase se consolează, cel probabil, în compania oamenilor, pentru că acum are mai mulţi prieteni decât a avut vreodată.
Pe străzi a văzut oameni încrezători, pentru care aspectul fizic este o prioritate indiferent de pătura socială din care provin, iar această lecţie a acceptat să o înveţe alături de soţia