Preşedintele PSD, Victor Ponta, a avut, sâmbătă, la Bruxelles, o întâlnire cu cancelarul austriac, Werner Faymann, discutând şi problema expunerii băncilor austriece din România, iar răspunsul acestuia a fost catalogat de Ponta drept unul "prudent".
Ponta a relatat că, la rugămintea lui, a discutat cu Faymann problema expunerii băncilor austriece în România.
"Răspunsul a fost prudent - nici optimist, nici pesimist. Austria încearcă să îşi menţină ratingul AAA şi trebuie să regleze problema expunerii băncilor în alte ţări. Prima lor problemă în acest sens este Ungaria, dar şi prezenţa băncilor în România şi Bulgaria va fi tratată. Mi-a transmis că va face tot ce ţine de Guvernul austriac pentru ca dorinţa băncilor din Austria să nu afecteze investiţiile austriece la noi în ţară", a declarat Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bucureşti, că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.
Banca centrală a Austriei a prezentat, luni, un set de măsuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste şi Raiffeisen Bank International, care prevăd ca în Europa de Est creşterea creditării asigurate de subsidiarele celor trei bănci să fie condiţionată de dezvoltarea unei refinanţări locale sustenabile.
Raiffeisen Bank International (RBI) ar putea să se retragă de pe unele dintre pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE), dar nu vede niciun motiv să plece din Ungaria, a declarat joi directorul general al băncii austriece, Herbert Stepic, într-o conferinţă de presă la Viena.
"Raiffeisen Bank România are unele dintre cele mai bune rezultate din grupul Raiffeisen, am dovedit