Herta Muller, Andrei Pleşu şi Cristian Tudor Popescu sunt doar câteva dintre numele care au atras sute de curioşi în faţa standurilor editurilor româneşti care au venit cu zeci de titluri noi la cea de-a 18-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus. Târgul, deja o tradiţie atât pentru cei care vânează ofertele de carte cât şi pentru bucureştenii care şi-au dorit un autograf al unui scriitor celebru, se va închide duminică.
Dacă cei mai mulţi vizitatori s-au plimbat fără ţintă printre standurile înţesate de cărţi, Mihai Ciubotaru, fost judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a luat-o metodic. Înarmat cu un troler voluminos şi o listă de cumpărături de şase-şapte pagini, el ieşea repede în evidenţă. "Sunt la al doilea troler. Am fost şi ieri şi am umplut unul", ne-a spus el în timp ce frunzărea un rând de cărţi aşezate ordonat pe o masă lungă de câţiva metri. "Plec după ce termin toţi banii", ne-a spus el grăbit, adaugând că este deja un client fidel al editurilor. "Mă ştiu toţi", ne-a declarat el. Însă reduceri nu-i fac pentru că "sunt negustori aprigi".
Herta Muller şi "Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică"
Editura Humanitas a lansat sâmbătă volumul de eseuri "Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică" al scriitoarei de origine română, Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. În timp ce Daniela Comănescu, director general al editurii Humanitas Fiction, a vorbit despre preocuparea Hertei privind gramatica afectivă a limbii române, Alexandru Al. Şahighian, scriitorul şi publicistul care a tradus volumul, a vorbit despre "percepţia obtuză" a celor care o critică pe scriitoare pentru că "ne caută mereu un nod în papură, amintind de Securitate".
"Cei care îi cunosc cu adevărat opera ştiu că ea este o iubitoare a literaturii şi a limbii române, iar cărţile ei sunt deschizătoare de reflecţii", a argumentat Şahighi