Într-o mare de alb, în care capcanele se cască la tot pasul, jandarmii montani de la Sinaia se antrenează... la înălţime. Luptătorii, obişnuiţi cu troienele, s-au pregătit să intervină nu numai la accidente pe pârtii sau pe traseele montane, ci şi pentru coborârea turiştilor blocaţi în mijloacele de transport pe cablu. Într-o mare de alb, în care capcanele se cască la tot pasul, jandarmii montani de la Sinaia se antrenează... la înălţime. Luptătorii, obişnuiţi cu troienele, s-au pregătit să intervină nu numai la accidente pe pârtii sau pe traseele montane, ci şi pentru coborârea turiştilor blocaţi în mijloacele de transport pe cablu.
Tocmai ca să nu fie luaţi prin surprindere atunci când o astfel de situaţie ar apărea pe pârtiile de pe Valea Prahovei, jandarmii au improvizat, chiar în curtea unităţii, un telescaun pe care se antrenează. Rolul de victime ale aşa-zisului accident este jucat chiar de colegii salvatorilor ce intervin, indiferent dacă afară e soare cu dinţi sau viscol.
Într-un scenariu al catastrofei, luptătorii se caţără cu agilitate pe copacii ce sunt stâlpii de susţinere ai telescaunului, se prind cu corzile de cabluri şi ajung la turiştii speriaţi, pe care, după ce îi liniştesc, îi coboară în siguranţă la sol.
Printre salvatorii din munţi sunt şi Andreea Moja (29 de ani) şi plutonierul Mirela Croitoru (28 de ani), două fete care au ales să îmbrace haina militară.
“Pentru a participa la acest gen de misiuni, jandarmii montani trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună şi să cunoască tainele muntelui. Intervenţia presupune a lucra sub presiunea timpului şi, de multe ori, a dualităţii viaţă-moarte”, ne-a spus comandantul Centrului Montan Sinaia, colonelul Dumitru Chiriţă.