Cel mai sofisticat robot creat de Agenţia spaţială americană pentru a explora o altă planetă a fost lansat cu succes spre Marte.
Roverul Curiosity va avea misiunea de a afla dacă planeta roşie a oferit în trecutul ei condiţii propice pentru a întreţine viaţa. Roverul Curiosity a fost lansat, sâmbătă, cu ajutorul unei rachete Atlas V, de la baza spaţială Cape Canaveral din statul american Florida, la ora locală 10.02 (17.02 ora României, n.r.). După ce a ajuns pe orbita terestră, Curiosity s-a separat de ultimul modul detaşabil al rachetei purtătoare, la 45 de minute de la lansare, transmite Agerpres.
Roverul Curiosity se află de acum în drum spre Marte şi a transmis deja primele informaţii către un centru spaţial din Canberra (Australia), care face parte din programul Deep Space Network iniţiat de NASA. Potrivit site-ului oficial al Agenţiei spaţiale americane, Curiosity va ajunge pe planeta roşie pe 6 august 2012, după o călătorie în spaţiu de 570 de milioane de kilometri. Curiosity, care cântăreşte 900 de kilograme, este de două ori mai lung şi de cinci ori mai greu decât precedenţii roboţi trimişi pe Marte, Spirit şi Opportunity, şi este echipat cu 10 instrumente ştiinţifice. Roverul este echipat cu un catarg pe care sunt instalate camere de înaltă definiţie şi un dispozitiv cu laser care îi permite să analizeze ţintele aflate la o distanţă de până la şapte metri.
Robotul Curiosity, montat pe şase roţi, posedă şi un braţ articulat lung de 2,1 metri, capabil să foreze până la şase centimetri în interiorul rocilor – o premieră pentru misiunile de pe Marte. Eşantioanele recoltate vor fi înmagazinate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului, unde vor fi analizate. Alte instrumente vor monitoriza mediul înconjurător, pentru a detecta în special metanul, adeseori asociat cu prezenţa vieţii pe Terra, dar care a fost deja g