Autorităţile de peste Ocean au recomandat unor bănci americane să-şi reducă expunerea la zona euro. Acum, băncile îşi fac planuri de urgenţă pentru a nu fi luate prin surprindere dacă euro se va prăbuşi, reiese din editorialul publicat azi de „The New York Times“.
Editorialul prezintă situaţia din Europa şi conturează un scenariu în care principalele instituţii internaţionale de credit se pregătesc pentru impactul unui „default generalizat“ în zona euro.
„Nu trebuie să ignorăm perspectiva unei ieşiri dezordonate a unor ţări din zona euro“, afirmă un funcţionar al Autorităţii Serviciilor Financiare din Marea Britanie.
Criza, într-o etapă „mult mai periculoasă“
Potrivit editorialului din New York Times, bănci precum Merrill Lynch, Barclays Capital şi Nomura au lansat, în ultima perioadă, o serie de rapoarte care arată posibilitatea unui colaps al zonei euro. Spre exemplu, analiştii băncii japoneze Nomura spun că, în zona euro, criza financiară „a intrat într-o etapă mult mai periculoasă“, iar dacă Banca Centrală Europeană nu intervine pentru a ajuta acolo unde politicienii au eşuat, „un colaps al euro pare pentru moment mai probabil decât posibil“.
Şi englezii sunt pesimişti
Principalele instituţii financiare britanice, precum Royal Bank of Scotland, pregătesc planuri de urgenţă în cazul în care ceea ce este de negândit devine o realitate, au indicat autorităţile de supraveghere joi, se mai arată în editorialul cotidianului american.
Politicienii, hotărâţi să ţină în viaţă moneda unică
Cu toate acestea, băncile din ţările mari din zona euro, care au fost recent contaminate de criză, nu par să fie atât de agitate. Băncile din Franţa şi Italia nu elaborează planuri de rezervă, afirmă bancherii, pentru simplul motiv că au ajuns la concluzia că este imposibil ca euro să se prăbuşească. Liderii europeni s-au declarat în u