"Mioara e tot timpul prezenta. Uneori vorbeste, alteori tace, dar cand tace femeia asta, cum tace? de ce tace?... Am inceput cu o mare teama, dar pe urma, in pauza dintre cadre cantam, dansam - si mi-a ramas acest lucru, proaspat ca senzatie, in minte", isi aminteste Luminita Gheorghiu despre lucrul la "Moartea domnului Lazarescu".
Filmul a obtinut Premiul sectiunii "Un Certain Regard" la Cannes si a deschis o noua etapa in filmul romanesc. Aprofundand directia inceputa cu „Marfa si banii”, Cristi Puiu face in „Moartea domnului Lazarescu”o comedie neagra despre nepasarea si indiferenta omului fata de om.
Personajul central, Dante Remus Lazarescu (Ion Fiscuteanu), se simte rau si cheama salvarea, fiind pe urma purtat de o asistenta omenoasa (Luminita Gheorghiu) pe la mai multe spitale din Bucuresti care, pe rand, il refuza.
Filmul nu e o critica impotriva sistemului sanitar din Romania dar, in lipsa carentelor sistemului sanitar care l-au facut pe barbatul dus cu salvarea de la un spital la altul sa moara in strada – caz real aflat la baza filmului, povestea lui „Lazarescu Dante Remus” nu s-ar mai fi spus.
In spatele cotidianului recreat fidel, cineastul sondeaza realitatea mortii si felul cum se raporteaza oamenii la ea. Concluzia e pe cat de dura pe atat de adevarata - in viata mai e cum mai e, dar in moarte suntem cu totul singuri.
Filmul a avut o receptie stralucitoare la Cannes, unde a fost distins cu Premiul sectiunii "Un Certain Regard", a doua ca importanta dupa Competitia Oficiala, si a fost pe urma distribuit in multe teritorii, inclusiv in SUA ("marketat" de distribuitor drept comedie), unde criticii americani l-au luat in brate.
Filmul i-a adus regretatului Ion Fiscuteanu un rol manusa pentru talentul sau. Celelalt interpret principal al filmului, Luminita Gheorghiu, isi amint