Opiniile formulate de participanţii la ultimul sondaj de conjunctură efectuat lunar de către Banca Naţionbală a României (BNR) indică menţinerea influenţei negative a dobânzilor ridicate şi a cererii deficitare asupra activităţii din construcţii şi industrie. Acest factor este invocat de circa 62% din numărul operatorilor din construcţii, iar la nivelul industriei, îndeosebi de subsectorul prelucrător (47%).
Ramurile cele mai afectate de aceşti factori de frânare a producţiei rămân industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV şi activitatea de tipărire şi reproducere pe suporţi a înregistrărilor (în cadrul fiecărei ramuri, insuficienţa cererii este menţionată de toţi managerii
intervievaţi). De asemenea, acţiunea limitativă a acestui factor este din nou semnalată în industria metalurgică, a construcţiilor metalice şi a produselor din metal şi în industria mijloacelor de transport (în proporţie de 75% şi respectiv 67% la nivelul fiecărei ramuri.
Tot mai mulţi constructori, captivi în blocajul financiar
Blocajul financiar îşi va accentua influenţa restrictivă asupra activităţii companiilor de construcţii,
ponderea operatorilor care invocă acest factor majorându-se la 72% în noiembrie. În industrie, opinii de acest tip au fost formulate de circa 15% din totalul respondenţilor, expectaţiile cele mai pesimiste înregistrându-se în industria chimică şi în industria de maşini, echipamente şi aparate electrice (32%).
Sectorul construcţiilor reclamă şi impactul limitativ indus de ratele înalte ale dobânzilor bancare (în proporţie de 46%). La nivelul industriei, opinii în acest sens se regăsesc în cazul a circa 9% din numărul total al managerilor intervievaţi.
Deficit de cerere
Opiniile formulate de participanţii la sondaj indică menţinerea influenţei negative a cererii deficitare
asupra activităţii