Riscul unui nou război de amploare care să implice Statele Unite ale Americii şi China este în creştere, scrie istoricul britanic Max Hastings în Daily Mail.
În 1950, când trupele americane au pătruns în Coreea de Nord, sub mandat ONU, pentru a apăra Coreea de Sud, armata chineză a surprins pe toată lumea intervenind în conflict, la ordinele liderului comunist Mao Tse-tung.
Atunci, forţele americane şi britanice au pătruns adânc în Coreea de Nord, însă au fost respinse de chinezi. A urmat o perioadă de stagnare pe front, până când, trei ani mai târziu, s-a semnat pacea şi armistiţiul între cele două Corei.
Acum, în 2011, lumea nu mai este la fel, iar America îşi vede dominaţia din zona asiatică a Pacificului pusă sub semnul întrebării. Puterea economică a Chinei este pe măsura puterii militare, ceea ce îngrijorează atât statele asiatice, cât şi Washingtonul.
"Dacă ne luăm după experienţele din trecut, SUA şi China se vor trezi, la un moment dat în viitor, prinse într-o criză serioasă", spune strategul american Paul Stares.
Marina militară chineză se măreşte rapid, cu portavioane şi sisteme de rachete sofisticate, iar Beijing pare decis să domine resursele de petrol bogate din Marea Chinei de Sud, fără să ţină cont de ambiţiile Vietnamului sau Filipinelor.
Recent, ministrul de Externe chinez le-a reamintit vecinilor din zonă că sunt nişte state mici, în timp ce China e mare. "Este echivalentul golanului din oraş care le spune vecinilor: sper să nu se întâmple nimic cu noua voastră maşină", e de părere Michael Auslin, de la Institutul American Enterprise.
"Avem o China care subminează sistemul global, care i-a permis să se îmbogăţească şi să ajungă puternică, o China care acum simte nevoia să se plângă de câte ori i se atrage atenţia faţă de comportamentul său dezordonat", mai spune Michael Auslin.
SUA a fost deranjată de re