Competitia pentru livrarile de gaze in Europa ar putea duce la un razboi in Marea Caspica. Definirea granitelor maritime continua sa fie subiect international de disputa, scrie presa rusa.
La inceputul acestei saptamani, presedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbayev a vorbit despre constructia conductei trans-caspice (TCP) din Turkmenistan in Azerbaidjan ca fiind "foarte vaga".
Experti rusi citati de ITAR-TASS au avertizat direct ca ignorarea Moscovei ar putea duce la o confruntare militara, similara celei din 2008, dintre Rusia si Georgia. Intre timp, Uniunea Europeana cere ca Rusia sa nu ridice obstacole in calea construirii conductei, amenintand chiar sa opreasca implementarea proiectului South Stream.
"Acordul trans-caspic va constitui o baza pentru construirea unei conducte submarine prin care va fi adus gaz din Asia Centrala catre UE", declara, in septembrie, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.
Rezervele de gaze din Turkmenistan au ajuns la peste 8 trilioane de metri cubi, fiind pe locul patru in lume. Turkmenistanul intentioneaza sa tripleze productia de gaze la 230 de miliarde de metri cubi pe an pana in 2030, din care 180 de miliarde de metri cubi vor merge la export.
In acest context, "Europa spera sa primeasca 10 miliarde de metri cubi de gaze din Turkmenistan si 20 de miliarde de metri cubi din Azerbaidjan", a mai spus oficialul european.
Azerbaijanul si Turkmenistanul sustin ca TCP va fi construita pe teritoriile lor nationale. Acesta ar fi motivul pentru care alte state cu iesire la Marea Caspica nu pot dicta traseul conductei. In plus, toate aceste state produc deja petrol si gaze din sectoarele maritime alocate teritoriilor lor nationale.
Pe de alta parte, Moscova insista ca aceste sectoare ale Marii Caspice nu sunt trasate oficial, de vreme ce cele