Senzaționalul din stirile de stiință se ofileste, mai totdeauna, departe de ochii publicului – două rînduri scrise mic, pe o pagină uitată, dintr-un site nevizitat. Revenirea cu piciorele pe pămînt nu are nimic din farmecul aselenizării. Iar noi din farmece vrem să ne înfruptăm!
In ultima vreme, cîteva astffel de povesti, care au încins mințile celor care citesc si tastaturile celor care scriu, au parcurs discret ultimul lor drum.
• Bacterii imaginate. Vîlva generată de celebra bacterie mîncătoare de arsenic, despre care am vorbit mai demult(e ori), s-a dovedit, în final, o furtună într-un pahar de apă.
După ce numerosi specialisti si-au exprimat rezervele, după ce numeroase laboratoare au chestionat metodele folosite – sau mai precis, lipsa lor; după ce revista Science a publicat articolul, însoțit de opt contra-articole; lucrurile au început să revină la nespectaculoasele dimensiuni reale. NASA nu mai pomensete nimic de întreaga afacere, sefii laboratorului au pasat elegant întreaga răspundere un nivel mai jos, iar autoarea studiului a fost concediată. Pentru detalii, avem aici un articol echilibrat despre sfîrsitul întregii povesti.
• Revenind la viteza normală. Cu cîteva luni în urmă, bănuieli stiințifice sugerau că ruta Elveția – Italia ar fi, pentru anumiți neutrini, cu cîteva fracțiuni de secundă mai scurtă decît ar permite ecuațiile lui Einstein. După calcule, experimente si înghionteli mediatice, se pare că undeva s-a strecurat o eroare. Ariilor triumfătoare din septembrie (Opera) li s-au topit aripile la strălucirea puternică (Icarus) a unor calcule mai sofisticate.
Update: Darită comentariilor, aflu că meciul se joacă încă! Iată un articol din Scientific American.
• Povești obositoare. Ultima poveste e cu arestări! Cu mai multă vreme în urmă spuneam de un articol care lega sindromul oboselii cronice de existența unui viru