Intenţia Guvernului de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei încalcă sensul ideii de "salariu minim", acesta trebuind să reprezinte o sumă care să acopere cheltuielile coşului zilnic şi să permită salariaţilor să se întreţină, afirmă confederaţia "Cartel ALFA".
Într-o scrisoare deschisă adresată primului-ministru, remisă duminică, agenţiei MEDIAFAX, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" susţine că salariul minim pe economie garantat în plată trebuie, în primul rând, să reflecte valoarea muncii în relaţia dintre angajat şi angajator, dar trebuie, în acelaşi timp, să fie un instrument de stimulare a pieţii muncii şi o cale de eliminare a evaziunii fiscale. Mai mult, adaugă sursa citată, valoarea salariul minim pe economie este un instrument care poate aduce resurse suplimentare la bugetul de stat, prin realizarea unor contribuţii şi taxe suplimentare, dar şi de reducere a cheltuielilor la capitolul asigurări sociale. Valoarea salariului minim garantat în plată trebuie să ţină cont şi de evoluţia şi valoarea productivităţii muncii.
Confederaţia reaminteşte că, în 2009, productivitatea muncii în industrie a fost de 12,50 %, că în 2010 aceasta a crescut, faţă de 2009, cu încă 17 %, iar în 2011, productivitatea muncii pe primele nouă luni ale anului, a fost mai mare cu 8,35 % faţă de perioada similară din 2010. Deci avem o creştere a productivităţii muncii de 42,6 % pe perioada 2009-trimestrul III 2011. Pe de altă parte, în intervalul 2009-trimestrul III 2011, inflaţia a crescut cu 19,75 %.
Toate aceste date ar trebui să se regăsească în valoarea propusă să reprezinte creşterea salariului minim garantat în plată. Nu se poate trece cu vederea faptul că din 2010 valoarea salariului minim pe economie a fost îngheţată, afirmă confederaţia, care menţionează că toate aceste date conduc la constatarea că valoarea reală a salariilor