Ultima misiune NASA către Marte a părăsit atmosfera terestră sâmbătă cu ajutorul unei rachete Atlas V. Robotul Curiosity, care va rămâne pe Planeta Roşie timp de doi ani, este cel mai mare şi cel sofisticat explorator marţian conceput până acum, scrie The Telegraph.
NASA a lucrat şapte ani la această misiune, iar costurile s-au dublat faţă de preţul estimat iniţial. Din cauza tăierilor bugetare şi a schimbării agendei de priorităţi la Washington, viitorul explorării spaţiale făcute de NASA este în pericol. Robotul Curiosity a fost conceput pentru a găsi dovezi referitoare la existenţa vieţii pe Marte. Misiunea îşi propune să stabilească dacă Marte ar putea găzdui o expediţie peste 20 de ani.
Curiosity, care cântăreşte o tonă, funcţionează pe bază de energie nucleară şi are 10 instrumente deosebit de sofisticate cu ajutorul cărora să poată analiza şi colecta mostre de sol şi pietre în căutarea de răspunsuri. Din păcate NASA nu va mai putea trimite o altă misiune pe Marte în următorii şapte ani care să continue munca începută de Curiosity. Robotul cel sofisticat va studia un crater de 154 de kilometri în diametru care are 3,8 miliarde de ani în căutarea de carbon, unul din elementele esenţiale ale vieţii aşa cum o ştim noi.
13.500 de invitaţi au urmărit lansarea în spaţiu a rachetei Atlas V de la baza aeriană Cape Canaveral din Florida. Alţi mii de oameni au ieşit în stradă şi pe plajă să vadă lansarea ultimei misiuni NASA către Marte. "Nu numai că pierdem ştiinţa, dar pur şi simplu nu putem să renunţăm la partea tehnică. Cum ar fi să nu mai putem construi un satelit care să poată orbita în jurul lunii Europa sau alţi roboţi care să ajungă pe Marte. Pericolul este foarte mare", spune Steve Squyres, directorul de la NASA Advisory Council.
Misiunea Curiosity va ajunge pe Marte în opt luni de zile după ce va parcurge o distanţă de 570