Oamenii s-au îndatorat prea mult, băncile au dat prea multe credite, iar astfel s-a ajuns la situaţia actuală, de aceea Business Insider propune o soluţie despre care nimeni nu vorbeşte.
“Cea mai bună, simplă şi corectă soluţie pentru criza creditării presupune trei paşi. Primul pas este confirmare problemei. Al doilea pas este restructurarea datoriilor. Iar cel de-al treilea pas este reprezentat de atitudinea de a trece mai departe”, scrie Business Insider.
Al doilea pas implică mari pierderi. Pierderile sunt atât de mari încât va necesita probabil un creditor de ultimă instanţă pentru recapitalizarea instituţiilor financiare în stare de faliment după "faliment" şi trebuie păstrate pentru operare (pentru că, având în vedere de interconectare a sistemului financiar global, într-adevăr ar fi un dezastru în cazul în care întrega industrie ar intra brusc în instanţă de faliment, în acelaşi timp).
Dar nevoia de un creditor de ultimă instanţă nu ar trebui să sperie pe nimeni. În falimente, au fost întotdeauna creditori de ultimă instanţă: aceştia se numesc "debitori-în-posesie." Aceşti oameni pot să furnizeze capital pentru companiile care vor să funcţioneze în continuare - în schimbul anumitor condiţii şi a protecţiei.
Atâta timp cât creditorul se comportă în mod responsabil, acesta va primi în aceleaşi condiţii ca orice debitor-în-posesie. Banii săi vor fi mai importanţi decât al tuturor celorlalte creanţe asupra activelor instituţiei financiare. Deci, singura modalitate de a pierde bani este în cazul în care instituţia a fost incredibil de iresponsabilă încât care s-ar pierde tot capital, atât propriu ,cât şi obţinut prin creditare.
În aceste timpuri, riscurile nu sunt mici.Aşadar trebuie plătit preţul. Acesta este capitalismul. Kyle Bass, manager de fond de hedging, recent a spus, capitalismul fără faliment este pre