Pe ultima sută de metri a celui de-al doilea mandat la şefia Ministerului Public, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi (38 de ani), priveşte critic sistemul judiciar, în care şi-a propus însă să-şi încheie cariera.
Nu este total de acord cu modul în care unii dintre subordonaţii săi lucrează în dosare de spălare de bani sau în cauze care vizează infracţiuni economice, dar încearcă să compenseze ,,lipsurile" prin pregătire profesională.
Citeşte şi:
Gargara electorală a procurorului general
Este nemulţumită de judecata ,,îndelungată" în dosarele ,,grele" de pe rolul instanţelor şi nu pare convinsă de capacitatea actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) de a lua decizii consecvente, corecte, menite să schimbe lucrurile care nu merg în sistemul judiciar. Deşi admite că, în următoarele luni, până la expirarea mandatului său, vor mai fi politicieni, oameni de afaceri sau edili puşi sub acuzare în dosare penale, arestaţi sau trimişi în judecată, nu are curaj să dea un pronostic pentru finalizarea unor dosare în lucru: ,,Între curaj şi inconştienţă e un pas mic".
„Adevărul": De ce scapă oamenii cu bani de închisoare? Sunt foarte multe cauze complexe în care sunt vizaţi politicieni sau oameni de afaceri, care trenează de ani buni pe rolul instanţelor. Greşesc procurorii?
Laura Codruţa Kovesi: Cred că această întrebare nu trebuie să o adresaţi Ministerului Public. Aceeaşi întrebare mi-o pun şi eu. Când este vorba despre un furt simplu, despre o persoană necunoscută sau despre o faptă de mică corupţie se dau soluţii definitive în trei luni de la flagrant. Sunt foarte multe soluţii. Poate 70% din soluţiile date de instanţe anul trecut pe cauze de mică corupţie. Şi aceeaşi întrebare mi-o pun şi eu. Sunt cauze complexe în care soluţia nu poate fi dată în trei luni, dar poate fi dată în şase luni, în opt luni. Să ştiu şi e