Adrian Severin "merita", probabil, medalia de bronz in ierarhia politicienilor post-decembristi care au reusit sa dea Romaniei cele mai crancene lovituri de imagine.
Dupa Ion Iliescu, cu mineriada din 1990, si Adrian Nastase, cu "matusa Tamara", Adrian Severin a aplicat imaginii Romaniei, chiar in Parlamentul European, o lovitura distrugatoare, si asta intr-o epoca in care un brand de tara pozitiv valoreaza, deseori, mai mult decat o mare armata.
Participarea lui Adrian Severin, la 25 noiembrie, la Bucuresti, la o "conferinta" pe tema "exceptionalismului coruptiei romanesti", la initiativa lui Adrian Nastase, demonstreaza un singur lucru: in PSD, toate limitele - legale, morale, politice, de bun-simt, chiar si cele legate de instinctele de autoconservare - au fost spulberate. Coruptia face casa buna cu toate partidele politice din Romania, dar in PSD latura cea mai intunecata a naturii umane pare scapata de sub orice control.
Acum 10 luni, Adrian Severin a cazut in plasa unor reporteri britanici interesati sa afle daca parlamentarii europeni legifereaza "contra cost", adica sunt platiti de diverse grupuri de interese. Ziaristii britanici aveau acest interes in contextul dezbaterii aprinse din Marea Britanie pe tema "puterilor excesive" cedate de Londra institutiilor europene. Initial, Romania nu ii interesa deloc.
Dintre 736 de europarlamentari, doar 3 s-au aratat interesati de "ofertele" ziaristilor sub acoperire: Adrian Severin, un austriac si un sloven. Chiar daca, evident, ziaristii n-au putut sa-i "incerce" pe toti, 3 din 736 nu suna prea rau pentru Parlamentul European. Exista acolo cateva sute de radicali de stanga, expresia insasi a crizei existentiale a Europei de astazi, camuflati in haine agnostic-progresiste, corupti axiologic si ideologic, dar nu si financiar. Sunt suficient de inteligenti ca sa se multumea