Specialiştii consiliază săptămânal câte 20 de familii din Iaşi, triplu faţă de anul trecut, pentru că părinţii şi-au neglijat copiii din cauza serviciului.
Psihologii din Iaşi se confruntă cu un nou fenomen cauzat de criza economică: copii scăpaţi de sub control din cauza părinţilor care, în goana după partea materială, uită să le ofere afecţiunea necesară. La psihologul Cristian Petrescu, preşedintele Asociaţiei de Consiliere şi Terapie a Familiei, de la începutul acestui an ajung săptămânal câte 20 de părinţi aflaţi în această situaţie disperată de a nu se înţelege cu propriii copii. Familiile apelează la sprijinul specialiştilor când observă că cei cărora le-au dat viaţă se izolează, le scad rezultatele la învăţătură, au schimbări bruşte de comportament, sunt nervoşi, iritabili, capricioşi şi agresivi în limbaj.
Iaşi: Soţii certaţi de la bani fac rând la psiholog
„Sindromul Italia“, boala copiilor ieşeni în 2010
Iaşi: Copil de stranier: „Mi-e dor să mă alinte mama“
„Tratez săptămânal câte 20 de familii care îşi neglijează afectiv copiii. Aceştia fac parte din categoria copiilor însinguraţi, care, deşi îşi au părinţii aproape şi li se oferă tot ce-şi doresc pe partea materială, ei se simt singuri, nu li se oferă afecţiunea de care au nevoie. Părinţii, din cauza crizei economice, a lipsei banilor, îşi caută un al doilea loc de muncă, se stresează mai mult, rămân peste program la serviciu şi nu mai au timp efectiv şi de copii. Le pun de toate la dispoziţie, dar nu mai au activităţi împreună", spune psihologul Cristian Petrescu.
Petreceau împreună doar o oră şi jumătate
Printre copiii care au tot ce-şi doresc pe partea materială, mai puţin atenţia din partea părinţilor, se numără şi George, un băiat de 9 ani, fiu de farmacistă şi agent de vânzări. Tatăl său fiind responsabil cu vânzările de o zonă mai mare lips