Omul de teatru Cosmin Pleşa şi Părintele Ciprian sunt una şi aceeaşi persoană. Ţine slujbe, apoi ia premiul pentru regie la Moscova. Sursa: ADRIAN PÎCLIŞAN
Părintele Ciprian este, la numai 36 de ani, singurul preot deopotrivă actor şi regizor din România. E o raritate în lume, dar şi un exemplu de a împăca reverenda neagră cu trăirea cât se poate de lumească, pe scenă.
La 30 de ani a depus jurământul de celibat
A fi teolog, spunea întotdeauna mitropolitul Banatului, omul de care se leagă existenţa teologico-artistică a părintelui Ciprian, nu înseamnă neapărat să fii absolvent de teologie, ci înseamnă să devii o formă vie de credinţă şi de rugăciune. Este definiţia preotului care, la 30 de ani, a depus jurământul de celibat, a îmbrăcat reverenda şi a îngenuncheat în faţa altarului din Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Un cuvânt în plus l-a avut sora lui Andrei Tarkovski, pe care a cunoscut-o în 2006. "Simt o sensibilitate aparte în tine. Trebuie să faci regie", i-a spus Marina Tarkovskaia, care a venit la Timişoara la celebrarea a 20 de ani de la moartea fratelui său.
Un mare succes al teatrului românesc, regizat de Cosmin Pleşa
"Pentru Andrei Tarkovsky filmul devenise rugăciunea lui, pentru Sfinţii Părinţi Isihaşti rugăciunea neîncetată devenise un scop de viaţă. Pentru mine, viaţa mi-a rămas ca rugăciune. Comunicarea în sine este o rugăciune. Când ceri, când dai, când primeşti. Prin spectacolul de teatru sau prin film ne putem întoarce mult mai uşor la acest sens al vieţii", mărturiseşte tânărul preot-regizor.
Ca regizor şi actor a dus la Moscova un spectacol de teatru iniţiatic, creat după povestea Meşterului Manole, în viziunea lui Lucian Blaga. La cel mai mare festival de teatru european, "Cavalerul de Aur", regizorul în reverendă a prezentat pentru prima dată un spectacol românes