Stim cu totii ca, in bucataria noastra romaneasca, este de neconceput o ciorba, tocanita sau salata de varza proaspata fara morcov.
Morcovul are un continut bogat in vitamina A, beta-caroten, fier, magneziu, potasiu si fibre alimentare, necesare pentru o digestie sanatoasa. Consumat cu regularitate, morcovul mentine sanatatea organismului si in special pe cea a ochilor, a pielii, parului si oaselor datorita continutului de vitamina K.
Folosit zilnic, in stare cruda, preparat termic sau sub forma de suc, morcovul amelioreaza vederea, incetineste procesul de imbatranire, functionand ca un antioxidant, ajuta la eliminarea toxinelor, a grasimilor din ficat, stimuleaza functionarea bilei.
Morcovul face minuni si pentru sange, purificandu-l si tinandu-i presiunea in limite normale si asta datorita potasiului pe care il are in compozitie. Mancat crud si bine mestecat, intareste gingiile, curata si dezinfecteaza, regleaza Ph-ul in gura, formand un mediu nefavorabil bacteriilor.
Morcovul poate fi, de asemenea, si un elixir pentru vigoarea barbatilor. Este binecunoscuta la noi si a fost indelung verificata salata din morcov ras si telina rasa, prin razatoarea mica, in cantitati egale, acrita cu putina zeama de lamaie si stropita cu ulei de masline. Sau, in acelasi scop, se poate face un pahar de suc din talina si morcov, parti egale.
Consumat zilnic, morcovul mentine parul si unghiile sanatoase si protejeaza pielea de efectele ultravioletelor. Persoanele care, din diferite motive, au pielea calcaielor crapata, sa consume zilnic morcov, ca atare, ori sub forma de suc, fara nici un adaos. In acest caz, niciun medicament de la farmacie nu vindeca asa cum o face morcovul.
Prajitura din morcov
Persoanele care postesc, dar sunt dornice de ceva dulce, macar la sfarsit de saptamana, pot face din morcov