Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că omenirea se confruntă cu o epidemie de obezitate. Cifrele arată că, la nivel mondial, o persoană din zece este obeză. Rata obezităţii în rândul bărbaţilor este cuprinsă între 32 şi 79%, în timp ce rata obezităţii în rândul femeilor este cuprinsă între 28 şi 78%, în funcţie de ţări.
Experţii atrag atenţia că această maladie este tot mai des întâlnită şi în rândul copiilor, în condiţiile în care 40% dintre aceştia sunt supraponderali.
Greutatea ideală şi indicele de masă corporală
Pentru că nu există o greutate standard pentru bărbaţi ori femei, deoarece fiecare persoană are o conformaţie diferită, specialiştii în nutriţie spun că măsurarea idicelui de masă corporală (BMI) este cea mai bună metodă de afla care este greutatea ideală a fiecăruia.
Indicele de masă corporală se află cu ajutorul unui calcul matematic. BMI reprezintă o măsurare a greutăţii corporale bazată pe înălţime şi greutate, care poate fi aplicată atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Pentru a afla BMI trebuie să împărţiţi greutatea la înălţimea ridicată la pătrat. Rezultatul obţinut este indicele de masă corporală al dumneavoastră.
De exemplu: aveţi o greutate de 50 de kilograme şi o înălţime de 1.62 metri. Calculul se va face astfel: 50 ÷ (1.62 x 1.62) = 19.
Rezultatul obţinut îţi va arata, consultând lista de mai jos, dacă e cazul să-ţi menţii greutatea, să slăbeşti sau să te îngraşi:
- subponderalitate, risc crescut - sub 18.5
- slab, risc redus - 18.5 - 22
- greutate normală - 20 - 24.9
- supraponderalitate, risc crescut - 25 şi peste
- obezitate, risc mare - 30 şi peste
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că omenirea se confruntă cu o epidemie de obezitate. Cifrele arată că, la nivel mondial, o persoană din zece este obeză. Rata obezităţii