Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi (38 de ani), vorbeşte, într-un interviu acordat ,,Adevărul”, despre priorităţile procurorilor în contextul următorului raport de ţară al Comisiei Europene: dosarele privind spălarea de bani şi conflictul de interese, dar şi confiscarea extinsă a averilor.
„Adevărul”: Comisia Europeană cere României, chiar şi în ultimul raport de ţară, să ia măsuri pentru urmărirea cazurilor de spălare de bani şi pentru protecţia faţă de conflictele de interese în gestionarea fondurilor publice. Pe rolul Parchetului General, mai exact al DIICOT, există numeroase dosare de spălare de bani. Vor fi soluţionate mai rapid, în contextul următorului raport de ţară?
Laura Codruţa Kovesi: Noi am luat un pachet de măsuri în ceea ce priveşte combaterea infracţiunilor de spălare de bani, pentru că, într-adevăr, sunt o prioritate pentru noi şi aceasta a fost prinsă şi în raportul de ţară. Aş începe cu precizarea că infracţiunea de spălarea de bani nu este doar în competenţa DIICOT. Avem dosare şi la DNA în care s-a reţinut această infracţiune, avem şi dosare la Parchetele de pe lângă tribunal la care se fac astfel de investigaţii. Aproape toate unităţile de Parchet pot investiga astfel de fapte. Noi, pentru a avea rezultate mai eficiente, am constituit o reţea a procurorilor anume desemnaţi care lucrează în acest segment de activitate, am elaborat un Ghid de bune practici pentru a le fi un instrument la îndemână în investigarea acestor fapte, am creat o bază de date online şi avem un sistem de evaluare a rezultatelor la fiecare trei luni. Pot să vă spun că în acest an au fost trimise în judecată peste 200 de persoane fizice pentru această infracţiune şi mai mult de 23 de persoane juridice. Deci, în ceea ce priveşte rezultatele pe acest segment de activitate există o creştere a eficienţei şi sunt convinsă că în următorul raport de ţară