Produsele congelate pot fi la fel de sănătoase ca cele proaspete, cu condiţia să fie păstrate în condiţii optime.
Una dintre regulile principale pentru a obţine alimente congelate sănătoase este să respectăm întocmai regulile de igienă. Astfel, produsul propriu-zis (fructe, legume, carne, verdeaţă etc.) trebuie spălat, iar recipientul în care îl vom congela trebuie să fie curat. De aceea, carnea nu trebuie congelată în punga în care era când am cumpărat-o, fiindcă a fost atinsă de multe persoane şi, prin urmare, este plină de bacterii. Recipientele trebuie să fie din polietilenă (există săculeţi speciali pentru congelator), fiindcă plasticul subţire şi sticlele se pot deteriora din cauza temperaturilor foarte scăzute. De asemenea, este foarte important ca pungile să nu fie pline, fiindcă particulele de apă prezente în alimente se solidifică şi cresc în volum, existând riscul ca ambalajul să se rupă. Este important şi să scoţi, pe cât posibil, tot aerul din pungă.
Citeşte şi:
38.600 kg de alimente congelate, retrase de pe piaţă
Frigiderul tău depozitează aproape 8.000 de bacterii pe centimetru pătrat
Nu adăuga sare!
Înainte de congelare, fructele şi legumele se dau într-un clocot pentru a elimina toate bacteriile şi pentru a stopa activitatea unor enzime care favorizează degradarea alimentelor respective. În plus, în acest mod se reduce timpul de gătire ulterior, după decongelare. Nu pune sare pe alimente, fiindcă scade punctul de congelare şi duce la oxidarea alimentelor.
Carnea trebuie degresată, fiindcă la congelator, grăsimea se râncezeşte rapid. Sosurile puse la congelator trebuie legate cu amidon (feculă), nu cu făină, care formează „cocoloaşe" în condiţii de frig.
Pentru a păstra într-o oarecare măsură aspectul apetisant al alimentelor (mai ales al fructelor şi al legumelor), poţi recurge la un mic truc. Cu câteva