Moneda euo a încheiat şi această săptămână în scădere faţă de dolar, marcând cel mai îndelungat trend descendent din ultimele 18 luni, după ce Germania nu a reuşit să plaseze pe piaţă o treime din obligaţiunile oferite într-o licitaţie, alimentând temerile privind criza datoriilor de stat, informează Mediafax.
Euro a scăzut vineri cu 2,1%, la 1,3239 dolari, de la 1,3525 dolari la finele săptămânii anterioare, transmite Reuters. Faţă de yen, moneda unică a pierdut 1,1%, la 102,91 yeni pe unitate.
Pe de altă parte, dolarul a crescut pentru prima dată în ultimele trei săptămâni faţă de valuta japoneză, apreciindu-se cu 1,1%, la 77,73 yeni.
Vineri, moneda euro a fost afectată de retrogradarea ratingului Belgiei de către Standard & Poor's. Guvernul belgian are programate pentru săptămâna viitoare mai multe licitaţii de obligaţiuni, inclusiv titluri cu maturitatea la zece ani.
Italia şi Franţa ies de asemenea pe pieţele financiare săptămâna viitoare.
Italia s-a împrumutat vineri cu 8 miliarde euro pe şase luni printr-o licitaţie de obligaţiuni, la dobânzi aproape duble faţă de emisiunea similară din octombrie, în timp ce randamentul titlurilor cu scadenţa la 10 ani a ajuns la 7,3%.
Dolarul s-a apreciat în raport cu toate valutele de referinţă, după ce "supercomisia" pe buget din Congresul SUA şi-a încheiat fără succes mandatul, eşuând în tentativa de a găsi măsuri de reducere a deficitului şi a datoriei publice care să satisfacă ambele partide dominante, cel Republican şi cel Democrat.
Investitorii au cumpărat titluri de Trezorerie SUA, randamentul de referinţă coborând cu 0,05 puncte procentuale, la 1,96%. Dobânda titlurilor SUA pe zece ani a coborât astfel sub 2% pentru prima dată în ultimele opt săptămâni.
Dobânzile mari acceptate vineri de Italia au trimis euro la minimul ultimelor şapte săptămâni faţă de dolar, la două zi