Catolicii sărbătoresc astăzi prima duminică de Advent, perioadă care precede naşterea Domnului. Cele patru duminici de Advent sunt marcate prin patru lumânări, prinse într-o coroniţă de brad.
În bisericile catolice, dar şi în căminele credincioşilor catolici s-a aprins, duminică, prima lumânare de Advent. Adventul este perioada de aşteptare, de o lună, dinaintea sărbătorii naşterii Domnului.
Adventul este o tradiţie ale cărei rădăcini se află în secolul al XIX-lea, în Germania, când un pastor a realizat pentru prima dată, ajutat de mai mulţi copii ai străzii, o astfel de coroniţă.
CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI DIN TIMPUL PREGĂTIRILOR DE ADVENT
Coroniţa de Advent vesteşte apropierea Crăciunului, „ne pregăteşte pentru această sărbătoare, trezeşte în noi setea de rugăciune şi ne arată că Isus esre adevărata lumină", spune preotul paroh romano-catolic Ieronim Iacob.
Coroniţa: credinţă şi speranţă
Forma circulară a coroniţei de Advent reprezintă semnul veşniciei şi al unităţii. Coroana este făcută din crengi de brad - semnul speranţei şi al vieţii veşnice, iar cele patru lumânări reprezintă săptămânile care se scurg în timpul Adventului, sub semnul aşteptării naşterii Domnului.
Lumânările sunt, de regulă, trei de culoare violet şi una de culoare roz. „Violetul este culoarea caracteristică Adventului, Postului Mare. Este un timp de pocăinţă. De-a lungul celor patru săptămâni, altarele bisericilor nu se împodobesc nici cu flori, nici cu ornamente. Coroniţa de Advent este singura podoabă, pe care preoţii o sfinţesc odată cu aprinderea primei lumânări", mai spune părintele Iacob.
Lumânările se aprind succesiv. „Astăzi, a fost aprinsă prima lumânare. Duminica viitoare, se va aprinde şi a doua şi tot aşa", adaugă preotul romano-catolic.
Semnificaţie religioasă @