România şi Bulgaria vor avea din 2013 un spaţiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de graniţele geografice, ceea ce va permite optimizarea rutelor şi reducerea preţului biletelor de avion, procesul fiind parte a unui proiect UE.
Uniunea Europeană a iniţiat în 2004 proiectul "Cer Unic European" (Single European Sky - SES) pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.
SES presupune crearea unor "blocuri funcţionale de spaţiu aerian" proiectate dincolo de graniţele naţionale şi care au în vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spaţiului vor depinde de necesităţile tehnice şi operaţionale, şi nu de graniţele geografice.
Tot în 2004, România şi Bulgaria au decis să înfiinţeze un bloc aerian prin unirea celor două spaţii aeriene.
În perioada 2011-2012 se derulează faza de preimplementare şi planificarea amănunţită a procesului prin care se va realiza interoperabilitatea celor două spaţii aeriene.
În această fază o echipă formată din 68 de controlori de trafic, o parte dintre ei români, şi 30 de piloţi simulează condiţiile de trafic ale celor două state într-un scenariu care vizează transportul aerian în anul 2015.
Pentru realizarea simulărilor, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA şi BULATSA, insituţia cu atribuţii similare din Bulgaria, au solicitat sprijinul organismului european pentru siguranţa navigaţiei aeriene - Eurocontrol.
După finalizarea acestei etape, în 2013 va începe implementare a proiectului.
"Proiectul vizează o mai bună împărţire a sectoarelor aeriene în beneficiul tuturor, al pasagerilor, al companiilor aeriene şi al tuturor jucătorilor din aviaţie", a declarat Alexandru Nazare, secretar de stat în Ministerul Transporturilor într-o conferinţă de pres