Afacerile privite sub criteriul sexului întreprinzătorului reprezintă o perspectivă care nu se afla în logica Ziarului BURSA, un ziar care a ignorat întotdeauna diferenţa dintre o afacere dezvoltată de un bărbat, faţă de cea dezvoltată de o femeie, pornind de la prejudecata că profitul sau pierderea sunt ilustrate de cifre seci, fără sex.
Se pare, însă, că doar rezultatul este asexuat, în timp ce modul în care se ajunge la el este adesea diferenţiat de raţiuni şi sensibilităţi care le sunt specifice bărbaţilor, respectiv femeilor care întreprind afacerile, astfel că, eventual, ar putea fi distinsă o "afacere masculină", de o "afacere feminină", fără să poată fi ierarhizate apriori, după cum "abordarea feminină" sau "masculină" a unei afaceri nu reprezintă exclusivitate a vreunuia din sexe.
Ceea ce vrea să spună că sugestiile fertile venite din "abordările feminine" pot fi preluate în "afacerile masculine" şi invers.
Pe 15 noiembrie, la Varşovia, a avut loc o reuniune care promovează o nouă reţea europeană de mentori pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul femeilor, la care am fost reprezentaţi de doamna Cristina Chiriac, Ambasador al Antreprenoriatului Feminin şi preşedinte al Comisiei de Antreprenoriat Feminin din cadrul Organizaţiei Oamenilor de Afaceri a Municipiului Bucureşti, care ne-a acordat un interviu.
Reporter: Care este miza acestui program de "mentori ai antreprenoriatului feminin"?
Cristina Chiriac: Statistic vorbind, femeile reprezintă doar 34,4% din lucrătorii cu activitate independentă din Europa. Deşi sunt sursa de creştere economică şi de crearea de noi locuri de muncă, potenţialul antreprenorial şi creativitatea femeilor sunt cele mai puţin exploatate din Europa. Schimbarea acestui status quo ar fi în beneficul tuturor.
Pentru a creşte proporţia femeilor implicate, şi ţinând cont că femeile