De când lucrează în compania înfiinţată de Steve Jobs, expertul în culori Gabriel Marcu a contribuit la lansarea iMac, iPod, iPhone sau iPad.
După ce a absolvit Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, cariera lui Gabriel Marcu (54 de ani) nu se anunţa una ieşită din comun. A lucrat ca inginer cercetător la Institutul pentru Tehnică de Calcul până în primii ani de după Revoluţie. Ulterior, a plecat în Japonia, unde s-a specializat în domeniul culorilor, ca angajat al două companii tehnologice.
În 1996, destinul său avea să se schimbe fundamental. Ajunge la un interviu la Apple şi este angajat. Era o perioadă dificilă pentru companie şi trecuseră 11 ani de când Steve Jobs fusese dat afară. Apple trecea printr-un masiv proces de restructurare şi la doar trei luni de la angajare era să-şi piardă jobul, dar a fost păstrat pentru că - după cum povesteşte el - muncea foarte, foarte mult. „Într-o singură zi au fost concediaţi 2.700 de oameni. După trei luni rămăsesem al nimănui", îşi aminteşte Gabriel Marcu.
Accent pe culoare
Steve Jobs s-a întors în companie în 1997, iar schimbările de strategie pe care le-a făcut au condus la succesul de care Apple se bucură şi azi. Inginerul român povesteşte că Jobs a desenat o matrice cu două rânduri şi două coloane. Pe verticală, categoriile de clienţi: profesionişti şi consumatori. Pe orizontală, categoriile de produs: desktop şi laptop. „Deci au rămas doar patru produse, în total". Simplitatea a fost, întotdeauna, unul dintre pilonii viziunii lui Jobs.
Află întreaga poveste a lui Gabriel Marcu pe forbes.ro
"Când cineva deschide un Mac vede imediat lucrul pe care l-am făcut eu.''
Gabriel Marcu expert Apple
Mai puteţi citi în numărul 71 „Forbes"
- Doar show-ul mai face bani. Cinci televiziuni cu 27 de emisiuni fac legea di