Diversitatea legumelor este foarte mare, depasind imaginatia majoritatii oamenilor. Multe dintre ele sunt insa cultivate izolat, de grupuri mici de persoane din diverse locuri ale lumii, astfel ca nu ajung sa fie cunoscute de cei mai multi dintre noi, iar savurate nici atat.
Potrivit Listverse.com, iata cateva legume extrem de rare.
1. Dovleceii aurii
Acestia sunt galbeni, nu albi ca cei clasici, cultivati frecvent in Romania, sunt mai putin aposi si au mai putine seminte. Au o aroma incantatoare atat atunci cand sunt mancati cruzi, cat si atunci cand sunt consumati gatiti. In plus, planta este extrem de rezistenta la boli sau alte plante-parazit.
2. Dovleacul scoica
Originar din America, acest dovleac folosit indeosebi la placinte are o forma ce seamana cu o scoica, de unde si numele, si este extrem de rezistent la cei mai multi paraziti specifici dovlecilor. Are o coaja alba si un gust foarte bun. Sunt mai gustosi daca sunt mancati inainte de maturitate si contin cantitati mari de magneziu, niacina si vitaminele A si C.
3. Porumbul Hopi bleumarin
Acesta este o specie foarte veche, de la indienii Hopi, pentru care a fost o leguma reprezentativa multa vreme. Gustul este mai dulce si seamana cu cel al nucilor.
4. Anghinarea purpurie italiana
Este vorba despre o varietate veche, originara din Italia, si care este mai rezistenta la caldura si la frig decat cea verde. "Capetele" anghinarei purpurii sunt gatite in special pentru textura moale si pentru culoarea aprinsa, deosebita. Planta are frunze argintii, putand fi si una ornamentala.
5. Telina rosie uriasa
Este o varietate foarte rezistenta la frig si inghet si are o culoare deosebita, tulpina fiind rosiatica. Telina rosie uriasa poate avea rol s