Vicepremierul moldovean a vorbit, pentru ,,Adevărul“, cu doar câteva zile înainte de reluarea negocierilor oficiale pentru rezolvarea conflictului din regiunea separatistă Transnistria. Negocierile au fost îngheţate în 2006. Republica Moldova are în vedere modelul Cataloniei, regiune din Spania cu autonomie extinsă, şi se uită cu atenţie la experienţa Irlandei de Nord, pentru a soluţiona conflictul transnistrean.
Adevărul: Domnule vicepremier, ce a determinat Republica Moldova să reia negocierile oficiale pentru rezolvarea chestiunii transnistrene?
Eugen Carpov: Din 2006, când procesul de negociere a fost întrerupt, şi până în 2010, practic, nu a existat niciun dialog, niciun progres pentru soluţionarea conflictului. În toţi aceşti ani, aşa-numitele autorităţi din regiunea transnistreană au putut face tot ce au dorit în regiune fără să aibă vreo discuţie cu Chişinăul sau cu reprezentanţii comunităţii internaţionale. După plecarea comuniştilor de la guvernare în Republica Moldova şi odată cu preluarea puterii de către Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), Executivul de la Chişinău şi-a propus foarte clar să reia discuţiile oficiale în chestiunea Transnistriei.
În ultima perioadă au existat mai multe întâlniri ale oficialilor moldoveni cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov.
Da aşa este. Premierul Vlad Filat s-a întâlnit la 21 noiembrie cu Igor Smirnov la Tighina. A avut o întâlnire cu dumnealui şi în cadrul unei conferinţe organizate în Germania. Trebuie menţionat că a existat şi o ,,diplomaţie fotbalistică", pentru că cei doi s-au întâlnit la mai multe meciuri de fotbal. Scopul tuturor acestor întâlniri a fost angajarea liderilor de la Tiraspol într-un dialog care propune rezolvarea conflictului transnistrean pe căi politice, fără utilizarea forţei.
Care sunt principiile de la care Chişinăul nu va abdica în cadr