Românii nu se mai încumetă să contracteze noi împrumuturi bancare şi cumulează întârzieri tot mai mari la rambursarea creditelor aflate deja în derulare.
Restanţele la creditele contractate de populaţie şi firme au continuat să crească în luna octombrie şi s-au apropiat şi mai mult de pragul de cinci miliarde de euro. Volumul sumelor restante a urcat cu 32% în primele zece luni ale anului, în special pe fondul avansului înregistrat pe componenta în valută, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Mai exact, în intervalul analizat, restanţele la împrumuturile în euro, dolari şi franci elveţieni au crescut cu peste 38%, până la echivalentul a 2,76 miliarde de euro. Pe componenta în lei, sumele cu întârzieri la plată au crescut cu 23%, ajungând la echivalentul a 2,16 miliarde de euro.
Peste 700.000 de români au întârzieri
În condiţiile în care procesul de creditare a bătut pasul pe loc în ultimul an, restanţele şi-au crescut cota ocupată în totalul portofoliului de împrumuturi. Ponderea sumelor cu întârzieri în totalul creditelor a ajuns la 9,55% la finele lunii octombrie, de la 7,66% la începutul anului.
O bună parte din restanţele la bănci aparţin persoanelor fizice. La finele lunii septembrie, peste 713.000 de români aveau rate neplătite la timp pentru 1,023 milioane de credite, restanţele mai mari de 30 de zile depăşind echivalentul a 1,66 miliarde de euro, potrivit datelor Biroului de Credit.
Plata ratelor, amânată tot mai mult
Cele mai multe restanţe se înregistrau la împrumuturile în lei, respectiv echivalentul a 716 milioane de euro. Cea mai mare parte a sumelor restante înregistrau la sfârşitul primelor nouă luni întârzieri mai mari de 90 de zile. Maximul creditelor neperformante ar putea să fie atins în acest an, însă există o serie de factori, precum gradul mare de îndatorare a populaţiei şi ef