Pierderile tot mai mari inregistrate de banci si mediul economic instabil vor duce la noi achizitii sau fuziuni pe piata locala, institutiile financiare, in special cele de dimensiuni mici, dorind consolidarea activitatilor. Vezi ce banci se vor afla in aceste situatii.
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), spune ca e normal sa intalnim achizitii si fuziuni pe piata bancara. "In perioade dificile se recurge la consolidari. De asemenea, pierderile din sistem vor duce la noi fuziuni si achizitii", a precizat el.
Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro) in trimestrul al treilea, dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei, astfel ca la 9 luni, rezultatul negativ l-a depasit pe cel de pe intregul an 2010, potrivit unor surse bancare.
Totodata, analistul financiar Dragos Cabat a precizat ca este posibil sa asistam anul viitor la noi fuziuni si achizitii, in conditiile in care "sunt cateva banci de vanzare, intr-o forma sau alta".
Conform acestuia, unele banci mici nu vor putea supravietui conditiilor economice actuale decat fuzionand cu altele.
Printre bancile care putea fi in astfel de situatii se numara MKB Nextebank, ATEbank, RBS, Bank of Ciprus, potrivit analistului. De asemenea, Garanti sau OTP urmaresc sa-si consolideze activitatile prin noi achizitii.
Economistul Bogdan Glavan a declarat ca, in mod normal, pe timp de criza se apeleaza la fuziuni pentru ca piata bancara se consolideaza.
In viziunea acestuia, problema este ca sectorul bancar a devenit mai putin concurential. In acest caz, bancile mari ar putea deveni din ce in ce mai mari supravietuin astfel mediului economic instabil, dictand tot mai mult politica pietei.
Totodata, Glavan considera ca in Romania bancil