Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata prin fuziunea dintre EFG Eurobank Ergasias si Alpha Bank, apreciind ca nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca, se arata intr-un comunicat al autoritatii.
"Analiza efectuata de autoritatea de concurenta a relevat faptul ca operatiunea notificata nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca, respectiv nu va conduce la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante a societatii rezultate din fuziune, care sa aiba ca efect restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia", se mai spune in comunicat.
Avand in vedere ca atat Alpha Bank cat si EFG Eurobank Ergasias realizeaza in Grecia mai mult de doua treimi din cifra de afaceri la nivel european, nu exista obligatia ca aceasta concentrare economica sa fie notificata Comisiei Europene. Legislatia comunitara prevede ca in cazul in care fiecare dintre companiile implicate realizeaza mai mult de doua treimi din cifra totala de afaceri intr-unul din statele membre, operatiunea este analizata de autoritatea de concurenta a statului respectiv, precum si de fiecare din statele unde partile implicate desfasoara activitati.
Actionarii EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat la mijlocul lunii noiembrie fuziunea celor doua banci, formandu-se astfel cea mai mare institutie de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est. Actionarii EFG Eurobank vor primi 5 actiuni la noua companie rezultata dupa fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank. Totodata, pentru fiecare actiune Alpha Bank detinatorul va primi o actiune Alpha Eurobank.
Fuziunea are nevoie de aprobarea Bancii Centrale a Greciei si a guvernului elen.
In Roma