Nevoia de capitaluri pe care băncile europene o au se majorează de la o zi la alta, ca urmare a căderilor accelerate înregistrate pe pieţele de obligaţiuni, iar asta îndreaptă rapid Europa spre o nouă criză financiară.
Potrivit informaţiilor furnizate cotidianului britanic Financial Times de către Dealogic – companie deţinătoare a uneia dintre cele mai importante platforme de realizarea a tranzacţiilor interbancare – băncile europene au reuşit să vândă anul acesta obligaţiuni în valoare de doar 413 miliarde de dolari; adică echivalentul a numai două treimi din cei 654 de miliarde de dolari care trebuiau returnaţi investitorilor la scadenţa vechilor obligaţiuni.
Băncile rămân astfel cu o nevoie de capitaluri de aproximativ 241 de miliarde de dolari, fiind pentru prima oară în ultimii cinci ani când instituțiile de creditare europene se găsesc în imposibilitate colectivă de a face rost de bani pentru a-şi onora datoriile scadente, prin emiterea de noi obligațiuni.
Investitorii spun că au fost descurajați în achiziţia obligațiunilor emise de bănci de incertitudinile majore cu privire la sănătatea financiară a unor bănci, precum şi de temerile cu privire la viitorul zonei euro şi impactul noilor măsuri de reglementare a pieței bancare. Înghețul pieţei financiare este astfel un motiv suplimentar de teamă cu privire la un tot mai probabil domino al falimentelor în rândul companiilor dependente de finanțarea bancară şi, prin asta, un motiv de îngrijorare cu privire la evoluţia viitoare a economiei în ansamblul ei.
„Este în mod clar nevoie de o reducere a raportului dintre împrumuturile acordate şi capitalurile proprii ale instituţiilor bancare, prin majorarea acestora din urmă, după criza financiară, dar cred că băncile sunt puse pe un program de regim mult prea dur, care va avea implicații negative largi”, a declarat Huw van Stevens, analist pe