Primul centru aerian SMURD din vestul ţării a devenit operaţional la Arad. El a fost dotat cu un elicopter performant din flota Ministerului Administraţiei şi Internelor, care va interveni la accidentele rutiere, dar şi la transferul bolnavilor la alte spitale. Gărzile vor fi asigurate de medici din Arad, Timişoara şi Oradea. Până în 2014, România va avea opt asemenea centre de operare pentru care vor fi achiziţionate saşe elicoptere.
Dotări cu bani de la cetăţeni
Guvernul României a adoptat în data de 26 octombrie o ordonanţă de urgenţă referitoare la desemnarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara ca operator medical al unui elicopter aflat în administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. La Aeroportul Arad a fost organizat Punctul de operare SMURD, unde a fost adus şi elicopterul. De asemenea, au fost puse la punct toate detaliile referitoare la modul de operare, cazarea medicilor şi asistentelor, dar şi partea de suport tehnic. Noua unitate SMURD va interveni în special la evenimentele rutiere care vor avea loc pe autostrada Arad-Timişoara, de pe Coridorul IV Paneuropean, dar şi pe DN 7, supranumit şi „şoseaua morţii".
Ce dotări ale elicopterul sanitar
Elicopetrul EC 135, din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor a sosit sâmbătă după-amiază la Arad şi este gata pentru intervenţii. El este dotat cu defibrilator cardiac portabil, monitor, aparat pentru ventilaţie şi aspiraţie, mască şi tub de oxigen, sonda endotraheală, targă şi echipament pentru traumatisme. Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a venit la Arad pentru a vedea dacă toate condiţiile de funcţionare sunt îndeplinite. El a explicat că, în urma operării acestui elicopter, va scădea foarte mult timpul de transport şi timpul de reacţie la transportul bolnavilor. Astfel, timpul de intervenţie ar ajunge la 20-30 de minute, faţă de 60-90 de mi