Numărul spargerilor de locuinţă a crescut, în ultimul an, iar apropierea sărbătorilor îi face pe hoţi să devină şi mai activi. Surse din cadrul MAI au declarat, pentru Jurnalul Naţional, că în perioada sărbătorilor de iarnă, bandele de spărgători jefuiesc mai multe locuinţe, pentru a obţine astfel banii necesari pentru vacanţă. “Fură bani şi bijuterii, de regulă, nu se complică furând bunuri pe care să le vândă greu după aceea”, au mai spus sursele citate.
80 de locuinţe sparte în fiecare zi
Potrivit datelor oferite de IGP, în primele zece luni ale acestui an au avut loc 26.361 de spargeri de locuinţe, cu peste 2500 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În fiecare zi, în medie, la nivel naţional sunt sparte peste 80 de locuinţe. Creşteri sunt şi la spargerile de sedii ale societăţilor comerciale, unde anul trecut, în primele zece luni au fost înregistrate 23.094 cazuri, iar anul acesta 23.568.
Aproximativ 45 la sută s-au înregistrat în mediul rural, unde poliţiştii de ordine publică vor acţiona după un nou model de intervenţie, stabilit de IGP.
În Capitală, de la începutul acestui an au avut loc 4,648 de spargeri de locuinţe şi alte 2,546 la sediile unor firme.
Hoţii au importat o serie de metode din Occident, care înlătură orice sistem de inchidere. “Folosesc un spray cu azot, care, prin diferenţa de presiune, îngheaţă încuietorarea, ne-a declarat Dan Domnica, reprezentant BGS. Aceasta devine casantă şi o sparg cu şurubelniţa. Intră în casă mai repede decât proprietarul şi cu mai puţin zgomot, pentru că nu scot nicio cheie. De regulă hoţii acţionează în grupuri de 2-3 persoane. După ce urmăresc zona timp de câteva zile, verifică sistemul de închidere şi dacă este conectat la alarmă. Apoi, trec la acţiune. Întreaga operaţiune durează 10-15 minute. Anul acesta, am avut câteva sute de hoţi prinşi în flagrant, după declanşare