Un astronom a reuşit să facă prima fotografie neprofesională a unui alt sistem solar cu ajutorul unui mic telescop aflat în curtea sa, relatează Daily Mail. Ralf Olsen, un fotograf specializat pe astronomie din Noua Zeelandă, a publicat fotografiile care înfăţişau discul rămăşiţelor şi prafului care se învârteau în jurul sistemului Beta Pictoris.
Sistemul solar, deşi este catalogat drept tânar, datează de 12 milioane de ani şi se află la 60 de milioane de ani lumină de sistemul din care face parte Terra. Imagini cu acesta au mai fost realizate şi de profesionişti, însă fotografiile făcute de Olsen au fost captate cu un telescop de 25 de centimetri, lucru care nu se credea posibil.
Cu toate acestea, fotograful a reuşit să capteze o imagine a unei stele similare şi să o elimine din poza sistemului Beta Pictoris, astfel încât pot fi observate detaliile orbitei. Primul pas a fost să strângă 50 de imagini cu Beta Pictoris, apoi a adunat imagini cu Alpha Pictoris, un sistem similar din punct de vedere al culorii şi luminii.
Având în vedere că imaginea nu era clară, a amestecat-o cu cea originală a sistemului Beta Pictoris, folosind un software de editare de fotografii. "Este prima fotografie surprinsă de un amator a acestui sistem. Trebuie să recunosc că este un sentiment special să fiu eu cel care a captat această imagine", a scris Ralf Olsen pe site-ul personal.
Micul observator al fotografului astronom se află în Titirangi, pe dealurile Waitakere Ranges, Noua Zeelandă. Această zonă este prielnică pentru realizarea fotografiilor astronomice, datorită lipsei poluării şi a prafului. (Sorina Ionaşc)
Un astronom a reuşit să facă prima fotografie neprofesională a unui alt sistem solar cu ajutorul unui mic telescop aflat în curtea sa, relatează Daily Mail. Ralf Olsen, un fotograf specializat pe astronomie din Noua Zeelandă, a publicat fotografiile