Proteste de strada, un sistem complicat de vot si incertitudinile legate de influenta armatei complica si tulbura imaginea viitorului in Egipt, unde au inceput alegerile parlamentare.
Pana acum, previziunile pentru Egiptul post-Mubarak au fost trasate in functie de partea mai vocala a populatiei egiptene, de cei care au strigat ori s-au luptat in Piata Tahrir, mai intai ca sa il doboare pe Hosni Mubarak de la sefia statului, iar mai recent ca sa determine armata sa renunte la pozitia confortabila de control in care s-a instalat dupa ce presedintele a renuntat la putere.
Ora adevarului
Insa culoarea votului la scrutinul inceput luni va da prima imagine adevarata a realitatii si va include partea tacuta, cel mai probabil majoritara a populatiei egiptene.
Deja au aparut teorii ale conspiratiei potrivit carora armata va avea grija ca viitoarea componenta politica si ideologica a Parlamentului sa fie echilibrata, iar avantul Fratilor Musulmani sa fie temperat prin interventii asupra sacilor cu buletine de vot.
Evident, acuzatii care, cel putin deocamdata, nu pot fi demonstrate. Oricum, cozile lungi formate de la primele ore la sectiile de vot arata ca egiptenii sunt entuziasmati ca pot vota liber. Prea devreme insa, considera o parte a opiniei publice egiptene, de orientare liberala si secularista.
"Sunt foarte ingrijorat in privinta viitorul imediat, pe termen scurt, nu in legatura cu cel pe termen lung. Si o sa va spun de ce. Viitorul imediat ne va arata catre ce se indreapta Egiptul. Si o sa va spun de ce: din cauza ca cel mai puternic partid egiptean a fost partidul National Democrat al lui Mubarak si din cauza slabiciunii partidelor de opozitie mostenite de pe vremea acestuia, acum singura forta politica bine organizata este organizatia Fratilor Musulmani", spune liberalul Sameh Makram.
Isla