Bursele asiatice au crescut pentru prima dată în patru zile, valoarea contractelor pentru acțiuni futures și a bunurilor de larg consum în SUA a urcat, iar euro a crescut față de dolar și yen, pe baza speculațiilor că decidenții politici europeni vor lua măsuri pentru a opri extinderea crizei datoriilor suverane.
Indicele bursier MSCI Asia-Pacific câștigase 2% la 3:28 p.m. ora Tokyo. Indicele futures Standard & Poor’s 500 a crescut, la rândul său, cu 2,1%, semnalând că valoarea burselor americane își va reveni după o scădere continuă de șapte zile. Bonurile emise de Trezorieria SUA au scăzut cu două puncte procentuale, iar Dollar Index (indicele care monitorizează cursul dolarului în raport cu monedele naţionale ale principalilor şase parteneri comerciali ai SUA) se îndreaptă spre cea mai mare scădere în mai bine de două săptămâni.
Euro a crescut cu 0,5%, la 1,3308 dolari americani, iar dolarul neozeelandez a crescut cu 1,6% după realegerea primului ministru John Key. Indicele S&P GSCI pentru materii prime a crescut, la rândul său, după ce atinsese, în prealabil, cea mai joasă valoare din ultimele cinci săptămâni, arată Bloomberg.
Valoarea acțiunilor mondiale a pierdut aproximativ 4.600 de miliarde de dolari americani luna aceasta, în urma creșterii puternice a costurilor de împrumut ale Italiei, pe baza îngrijorării investitorilor asupra extinderii crizei datoriei suverane. Wolfgang Schäuble, ministrul de Finanțe german, a cerut modificarea de urgență a tratatelor europene pentru a asigura disciplina bugetară și pentru a liniști piețele. Vânzările cu amănuntul de Ziua Recunoștinței din Statele Unite au crescut cu 16%, stabilind un nou record.
Există în prezent „multe măsuri bune care se implementează, dar care nu sunt recunoscute ca atare de către piețe”, a declarat John Vail, strateg-șef global și directorul departamentului de