Unele afecţiuni frecvent întâlnite nu beneficiază de Programe Naţionale, iar altele sunt tratate insuficient.
Citeşte şi:
Ce complicaţii creează diabetul
Bolnavii de HIV/SIDA au rămas fără medicamente
Datele statistice recente arată că în România există circa 3,5 milioane de bolnavi cronic. Orice afecţiune cu o evoluţie lentă şi care necesită tratament permanent este categorisită drept boală cronică. Cele mai întâlnite afecţiuni cronice sunt diabetul, bolile cardiovasculare şi respiratorii, cancerul şi HIV/SIDA.
Pentru a beneficia de tratament gratuit, bolnavii trebuie să fie înscrişi într-un program naţional susţinut financiar de Ministerul Sănătăţii. Din păcate, în cazul unora dintre bolile cronice, programele naţionale de management sunt absente. Un exemplu în acest sens este bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), tot mai frecventă în cazul românilor.
Nu toţi diabeticii au tratament gratuit
Unul dintre cele mai vechi programe naţionale de control al bolilor cronice este cel pentru diabetici, care este activ din anul 1942. Cu toate acestea, funcţionarea lui nu este ireproşabilă.
„Din cauza birocratizării excesive, programul funcţionează greoi în unele centre, iar în altele nici nu există. În plus, nu se ştie clar dacă toţi bolnavii beneficiază de tratament gratuit. Sunt necăjit pentru că în cazul unor antidiabetice s-a introdus coplata", explică prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu" din Bucureşti. O altă nemulţumire a profesorului Ionescu-Târgovişte este legată de Registrul Naţional de Diabet care, deşi de puţin timp a intrat în vigoare, încă nu este funcţional.
Intervenţii în caz de afecţiuni cardiace
Cele mai recente date statistice arată că bolile cardiovasculare sunt principa