Chimiştii britanici au creat o supermoleculă în formă de tirbuşon, care, atunci când este orientată în direcţia corectă, are toate şansele să devină o armă eficientă contra bacteriilor, chiar şi împotriva acelora care au devenit rezistente la antibioticele tradiţionale, informează AFP.
Savanţii de la Universitatea Warwick din Marea Britanie s-au inspirat în cercetările lor din domeniul infecţiilor din structurile în formă de tirbuşon care există deja în stare naturală.
Studiul lor a fost publicat duminică în revista Nature Chemistry.
Aceste supermolecule elicoidale au fost create artificial pentru prima dată la sfârşitul anilor 1980.
Compuse din lungi molecule înfăşurate în jurul unor atomi de metal, aceste supermolecule au atras foarte repede atenţia chimiştilor, însă nu atât pentru aplicaţiile lor - care rămâneau obscure -, cât pentru capacitatea acestora de a se "asambla" singure, imediat ce condiţiile chimice propice erau întrunite.
Studiind acest procedeu, Peter Scott şi colegii săi au creat o nouă clasă de supermolecule elicoidale, mai curate şi mai flexibile, care au fost denumite "flexicate". Savanţii britanici au descoperit că una dintre aceste flexicate, ce are la bază atomi de fier, este capabilă să distrugă atât o bacterie Escherichia coli clasică, cât şi un stafilococ auriu rezistent la antibiotice (MRSA).
Elicea formată de această flexicată se învârte în sensul invers al acelor de ceasornic, iar supermolecula devine astfel un fel de tirbuşon pentru stângaci, care este mult mai eficient contra E. coli şi SARM în comparaţie cu versiunea ei pentru dreptaci.
Într-adevăr, din motive care nu sunt deocamdată pe deplin cunoscute, bacteriile sunt mai vulnerabile în faţa unor molecule "stângace", iar pentru altele, modelul pentru dreptaci este acela care funcţionează mai bine.
"Se deschide un nou capitol în chimie. Ace