Ziarul Financiar a lansat săptămâna trecută ideea relansării unor emisiuni de titluri de stat către populaţie. Pornind de la această idee, fără pretenţia de a epuiza subiectul, supun dezbaterii mai jos câteva aspecte care pot fi luate în seamă atunci când se judecă oportunitatea unei astfel de iniţiative.
Pe fondul crizei internaţionale, a devenit evident că dependenţa economiei româneşti, atât la nivelul sectorului privat, cât şi al celui public, de finanţarea din străinătate este o vulnerabilitate, în condiţiile în care aceasta a devenit mai greu accesibilă şi mai scumpă.
Un model de creştere economică bazat pe îndatorare din străinătate are acum astfel constrângeri semnificative, mai ales luând în calcul şi stocul actual de datorie externă al României, despre care nu putem să mai spunem că este mic, nefiind însă nici foarte mare în comparaţie cu alte ţări, dar a crescut foarte rapid. Prin urmare, spaţiul de îndatorare externă suplimentară în anii următori este limitat.
În acest context, avem nevoie de politici publice îndreptate în direcţia stimulării creşterii economisirii interne (nu numai prin depozite bancare, ci şi prin economisire în fonduri private de pensii, asigurări de sănătate, bănci de economisire-creditare, planuri de economisire pentru studii etc.) ca sursă de finanţare a investiţiilor şi reducere a dependenţei de intrările de capitaluri străine (economisire externă), capitaluri care în anii următori vor fi mai greu disponibile şi foarte probabil mai scumpe. România va rămâne cel mai probabil importatoare de capital străin (economisire externă), dar această dependenţă trebuie să se mai reducă pentru a ne scădea vulnerabilitatea economiei la fluxurile şi refluxurile inevitabile ale capitalului la nivel global.
În cazul particular al finanţării deficitului bugetar, pe lângă reducerea necesarului de finanţare prin redu