NASA a dat publicităţii o simulare video, în care prezintă modul în care va ajunge, va ateriza şi va opera naveta Curiosity, pe suprafaţa planetei Marte, scrie Daily Mail.
După o călătorie de peste opt luni şi jumătate, timp în care va parcurge 149 de milioane de km, modulul spaţial va intra în atmosfera marţiană, situată la 125 km înălţime faţă de planetă. Aici, Curiosity, care cântăreşte 771 de kg, va fi paraşutat pe suprafaţa Planetei Roşii, după care îşi va începe călătoria.
Curiosity, un adevărat laborator mobil, nu va putea detecta eventualele organisme vii din solul marţian, dar va căuta indicii filmând mediul înconjurător cu mai multe camere HD.
De asemenea, vehiculul este echipat cu un laser care poate "sparge" roci de la 7 metri distanţă, pentru a le determina compoziţia şi a găsi eventuale urme de compuşi organici.
În plus, Curiosity este dotat cu un instrument care detectează metanul, o staţie meteo care va înregistra temperaturile, umiditatea şi viteza vântului, dar şi un detector de radiaţii care să arate dacă planeta poate fi locuită de oameni.
Momentul lansării
Curiosity va circula pe Marte cu 0,16 km/h şi îşi va termina misiunea în doi ani.
Unii experţi cred că microorganismele de pe Marte ar putea emite metan, la fel cum fac vacile pe Pământ. În acest caz, ar putea însemna că viaţa pe Pământ provine de pe Marte, arată specialiştii. Această teorie controversată susţine că, fiind mai mic decât Pământul, Marte s-ar fi răcit mai repede după explozia care a creat sistemul solar. Astfel, ar fi reprezentat un mediu mult mai propice pentru dezvoltarea vieţii cu mult înainte de Pământ.
NASA a dat publicităţii o simulare video, în care prezintă modul în care va ajunge, va ateriza şi va opera naveta Curiosity, pe suprafaţa planetei Marte, scrie Daily Mail.
După o călătorie de peste opt luni şi