Comisia Europeană a propus un nou program UE pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport, pentru perioada 2014-2020.
Până la 5 milioane de persoane, aproape dublu faţă de prezent, ar putea avea şansa de a studia sau de a se forma în străinătate cu un grant din programul „Erasmus pentru toţi". Printre acestea se vor număra aproape 3 milioane de studenţi din învăţământul superior şi profesional.
Studenţii masteranzi vor beneficia şi ei de un nou sistem de garantare a împrumuturilor pus în aplicare împreună cu Grupul Băncii Europene de Investiţii. Derularea programului pe şapte ani, cu un buget total de 19 miliarde de euro, urmează să înceapă în 2014.
„Investiţia în educaţie şi formare profesională este cea mai bună pe care o putem face pentru viitorul Europei. Studiul în străinătate stimulează competenţele, dezvoltarea personală şi adaptabilitatea persoanelor şi le creşte capacitatea de inserţie profesională. Vrem să ne asigurăm că mult mai multe persoane beneficiază de sprijinul UE pentru aceste oportunităţi. De asemenea, trebuie să investim mai mult în îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării profesionale la toate nivelurile pentru a concura cu succes cu cei mai buni din lume şi pentru a putea oferi mai multe locuri de muncă şi o creştere economică mai mare", a declarat Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.
Propunerea Comisiei privind programul „Erasmus pentru toţi“ ar permite ca:
- 2,2 milioane de studenţi din învăţământul superior să primească granturi pentru a-şi desfăşura în străinătate o parte a educaţiei şi formării profesionale (în comparaţie cu 1,5 milioane în cadrul programelor actuale);
- această cifră include 135.000 de studenţi care ar primi sprijin să studieze într-o ţară din afara UE, precum şi studenţi din afara UE care să vină să studieze