Biserica tomitană a început sărbătorirea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Dobrogei şi al întregii Românii, al cărui praznic este celebrat miercuri, 30 noiembrie. Marea sărbătoare este prilej de pelerinaj pentru credincioşi care vin din toată ţara să se închine la peştera de lângă comuna Ion Corvin.
În acest lăcaş devenit de cult a trăit apostolul care a creştinat românii, peştera fiind considerată prima biserică creştină din ţară.
La Catedrala Arhiepiscopală se află de duminică seara moaşte ale Sfântului Andrei aduse din Grecia de o delegaţie clericală condusă de Înaltpreasfinţitul Iakovos, mitropolit de Mitilyne. Aici vor fi oficiate neîncetat slujbe până marţi, ora 16.00, când sfintele moaşte vor fi duse în procesiune spre Peştera Sfântului Apostol Andrei. Slujba Privegherii va fi oficiată marţi, ora 18.30, la mănăstirea Peştera Sfântului Andrei.
Miercuri dimineaţa, la ora 8.30, va fi sfinţit agheasmatarul ridicat deasupra izvorului în care boteza apostolul, iar la ora 9.30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie de un sobor de arhierei, pe esplanada amenajată în curtea mănăstirii. Moaştele vor poposi aici până în seara de miercuri, când se vor întoarce la Catedrala Arhiepiscopală, unde vor sta până sâmbătă.
Până atunci, iubitorii muzicii sunt invitaţi luni, la ora 17.30, la Casa de cultură din Constanţa, unde este programat tradiţionalul concert de colinde susţinut de formaţii corale constănţene, printre care se numără cele ale Facultăţii de Teologie de la Universitatea Ovidius, ale Seminarului Teologic Ortodox şi ale Colegiului Naţional de Arte Regina Maria. Intrarea este liberă.