Banca centrală din Statele Unite ale Americii, Fed, a acordat împrumuturi preferenţiale de ordinul miilor de miliarde de dolari băncilor aflate în dificultate în toamna lui 2008, scrie Bloomberg care arată că băncile au câştigat circa 13 miliarde de dolari din împrumuturile primite de la Fed la dobânzi preferenţiale.
Fed a refuzat să furnizeze în ultimii doi ani informaţii cu privire la băncile aflate într-o situaţie financiară precară, iar bancherii nu numai că "au uitat" să menţioneze zecile de miliarde de dolari primite în urma unor "împrumuturi de urgenţă", dar şi-au asigurat investitorii că instituţiile financiare pe care le conduc au o situaţie financiară sănătoasă.
Conform calculelor Bloomberg, Fed a fost nevoită să acorde împrumuturi totale record, de 1.200 de miliarde de dolari pentru a salva sistemul bancar local.
Ulterior, băncile salvate de Fed au făcut lobby pe lângă guvernul american pentru a evita introducerea unor reglementări suplimentare în sistemul bancar. Efortul lor a fost sprijinit şi de tăcerea băncii centrale care a refuzat să facă publice, în ciuda insistenţelor Congresului, detaliile tranzacţiilor salvatoare.
Cele peste 29.000 de pagini obţinute de publicaţia citată oferă o perspectivă nouă legată de împrumuturile preferenţiale secrete obţinute de băncile din SUA, arhivele băncii centrale înregistrând circa 21.000 de tranzacţii efectuate în perioada 2007-2009. Cu toate că reprezentanţii Fed susţin că mare parte a împrumuturilor au fost deja returnate şi nu au existat pierderi, documentaţia sugerează că, în final, contribuabilii americani au avut de suferit de pe urma finanţărilor secrete care au servit la păstrarea unor aparenţe favorabile şi care au ajutat băncile mari să devină şi mai mari.
"Dacă te uiţi la sumele pe care le-au primit băncile, este dificil să argumentezi că erau instituţii financiare de succes