Incertitudinea politică şi anxietatea generată de aceasta pot afecta în mod negativ sănătatea mintală a naţiunii, şi-au exprimat îngrijorarea experţi finlandezi, care consideră că ştirile negative cu privire la ieşirea din criză ar putea duce la o creştere a cazurilor de depresie în rândul populaţiei finlandeze, relatează agenţia rusă Itar-Tass.
Şi fără criză, depresia era o problemă majoră în Finlanda, afectând mii de persoane, în condiţiile în care instituţiile din domeniul sănătăţii de la Helsinki o consideră un motiv suficient pentru a acorda îndemnizaţii pe motiv de boală sau pensionare anticipată.
Preşedintele Federaţiei naţionale de sănătate psihică din Finlanda, Pekka Sauri, a declarat într-un interviu acordat ziarului local Kaleva că actuala criză din zona euro poate fi considerată un exemplu foarte bun despre cum discursul politic poate afecta psihicul oamenilor. "Fluxul constant de ştiri despre criza din zona euro şi posibilitatea unui colaps economic global sunt cap de afiş în dezbaterea politică. În plus, se discută într-o mai mică măsură despre instrumentele pentru rezolvarea ei, ceea ce nu numai că nu întăreşte sănătatea mintală a cetăţenilor, ci chiar o poate submina”, spune el.
Complică şi mai mult situaţia faptul că politicienii abuzează în acest caz de termeni care nu sunt pe înţelesul oamenilor obişnuiţi, departe în viaţa lor de zi cu zi de mecanismele de asigurare şi eurobonduri, consideră psihiatrul principal finlandez. Abundenţa de veşti proaste, într-un limbaj obscur, îi poate face pe oameni să fie şi mai deprimaţi în lipsa încrederii în ziua de mâine. "Dacă o societate nu vede modul în care politicienii vor scoate ţara lor din criză, la nivel individual este foarte greu să-ţi trasezi o foaie de drum în viaţă”, concluzionează Pekka Sauri. Incertitudinea politică şi anxietatea generată de aceasta pot afecta în mod negat