Bilanţul bugetului României pe primele zece luni arată bine. Deficitul bugetar este de 13,3 miliarde lei, respectiv 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care ţinta anuală a deficitului este de 24 miliarde lei, respectiv 4,4% din PIB, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 148,7 miliarde lei au fost cu 8,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, se arată în execuţia bugetară publicată astăzi.
Cea mai mare creştere s-a înregistrat la taxa pe valoare adăugată, unde încasările au fost cu 21,3% mai mari, în timp ce la accize s-a înregistrat un avans al încasărilor de 12,8%.
Au crescut şi venituruile din contribuţiile de asigurări sociale, cu 9,2% în primele zece luni din 2011 faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Impozitul pe profit încasat în luna octombrie este aferent rezultatelor financiare din trimestrul al III-lea, înregistrând o creştere faţă de trimestrul al II-lea cu 11,2%. Încasările totale în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie au fost mai mari cu 1,8% faţă de perioada ianuarie-octombrie 2010.
Totodată, sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 46,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
De ce au crescut cheltuielile
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 161,96 miliarde lei, au înregistrat o creştere cu 0,9%, în primele zece luni ale anului 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană, explică reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Potrivit acestora, în termeni reali, ca procent în PIB, cheltuielile s-au redus cu 1,7 puncte procentuale.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, din cauza plăţilor pe