Mai mulţi tineri din ţară s-au solidarizat cu protestul studenţilor Facultăţii de Istorie din Bucureşti, care au ocupat amfiteatrul timp de aproape o sută de ore. Manifestaţii similare încep şi în alte oraşe. Sursa: CODRIN PRISECARU
Protestatarii care au ocupat de câteva zile amfiteatrul Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti se întâlnesc în această seară, la ora 18.00, pentru a definitiva un manifest şi pentru a stabili o serie de alte forme de protest.
"Nu vom apela la căi clasice de protest"
„Se fac aproape o sută de ore de când am ocupat amfiteatrul, aşa că vom decide în această seară ce e de făcut în continuare. Nu vom apela la căi clasice de protest, pentru acestea s-au dovedit ineficiente în repetate rânduri”, a spus unul dintre participanţi. Ultimele două nopţi s-au dovedit cele mai dificile, pentru că nu au avut căldura. Tinerii s-au încălzit cu ajutorul sacilor de dormit aduşi de acasă şi au avut acces la un automat cu ceai cald şi cafea. În timpul nopţilor de protest, în amfiteatru au rămas circa 30 de persoane.
Dezbateri similare în alte centre
Iniţiativa studenţilor de la Istorie a fost preluată şi în alte centre universitare, unde s-au anunţat proteste similare. Este vorba de Politehnica Bucureşti, Universitatea Maritimă Constanţa, Universitaţile din Craiova, Iaşi, Bacău, Târgu Jiu. Începând din această seară, în aceste instituţii se vor organiza dezbateri cu privire la problemele din domeniul educaţional şi finanţarea deficitară a sistemului de învăţământ.
Reamintim că protestatarii de la Facultatea de Istorie solicită 6% din PIB pentru Educaţie, reformarea programelor universitare, introducerea admiterii pe bază de examen, obligativitatea evaluării profesorilor de către studenţi, etc.
Marş de protest la Galaţi
La o formă clasică de protest apelează studenţii Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi,