Să ajungi la timp, fie că vorbim despre serviciu, întâlniri, cafele sau teatru e printre cele mai mari provocări ale unei zile şi printre cele mai aducătoare de stres. Există uneori motive întemeiate pentru care întârziem: maşina face pană, metroul rămâne blocat în tunel, RATB-ul intră în grevă spontană. De cele mai multe ori însă, întârziem pentru că nu ne luăm suficiente măsuri de prevenire. Măsuri simple care, spun specialiştii, ne vor ajuta, cu efort minim, să începem ziua altfel, mai puţin gâtuiţi de nervi şi efort.
Totul începe de cu seară. Fie că e vorba despre pregătirea sandvişurilor sau a gustării pentru la muncă, fie despre pregătirea filtrului de cafea în aşa fel încât a doua zi să nu îţi rămână decât să apeşi pe buton. Tot ce poţi face cu o seară înainte nu o să îţi mai consume timp preţios a doua zi, când eşti, oricum, pe fugă. „Când le spunem copiilor să îşi pregătească hainele pentru a doua zi, acest sfat ar trebui să fie valabil şi pentru noi”, explică psihologul Debra Condren. „Persoanele care şi-au creat, de cu seară, o anumită rutină, se trezesc a doua zi mai liniştite”, mai spune ea. O dată ce „a doua zi” a început, trebuie ştiut din capul locului că pentru a ajunge la timp undeva nu e suficient să planificăm doar „mişcările de bază”: trezit, îmbrăcat şi ieşit pe uşă.
Evenimentele neprevăzute pândesc la tot colţul, dar câteva dintre ele pot şi trebuie preîntâmpinate. De pildă, o pană de benzină nu prea are voie să se întâmple. Şi nici nu e o scuză bună în faţa şefului. Din contră, te face să pari complet rupt de realitate. Alte măsuri de a preveni o întârziere este să ai mereu bani pe cardurile de transport şi să fii atent la informaţiile din trafic, pentru a evita zonele unde aglomeraţia e la ea acasă. „Totul ar trebui gândit în avans sau ar trebui să se afle la îndemână. Fă-ţi timp să te pregăteşti ca să ajungi la